HPV μόλυνση. Μπορείτε να έχετε μία φυσιολογική σεξουαλική ζωή μετά τον HPV;

Η HPV μόλυνση αφορά τόσο τους άνδρες όσο και τις γυναίκες. Αποτελεί τον πιο κοινό σεξουαλικώς μεταδιδόμενο ιό. Σε πολλές περιπτώσεις, παρά τη μόλυνση από τον ιό, δεν εμφανίζονται καθόλου συμπτώματα. Υπάρχουν όμως και περιπτώσεις κατά τις οποίες αναπτύσσονται κονδυλώματα στα γεννητικά όργανα ή κυτταρικές αλλοιώσεις στον τράχηλο της μήτρας.

Πώς είναι όμως το σεξ μετά από μία HPV μόλυνση;

Η επαφή με τον ιό και η HPV μόλυνση, πολλές φορές επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό την αυτοπεποίθηση και τη σεξουαλικότητα μιας γυναίκας. Παρόλα αυτά, υπάρχει τρόπος μία γυναίκα που έχει έρθει σε επαφή με τον HPV, να συνεχίσει να έχει μία υγιή και ικανοποιητική σεξουαλική ζωή. Είναι αλήθεια, ότι τις περισσότερες φορές τα συμπτώματα που προκαλούν οι HPV λοιμώξεις υποχωρούν από μόνα τους, σε ένα διάστημα ενός έως δύο ετών. Βέβαια, το γεγονός αυτό δεν υποδηλώνει ότι θα πρέπει να παραβλέπεται ο τακτικός γυναικολογικός έλεγχος, στα χρονικά διαστήματα, που ο γιατρός κρίνει ότι είναι απαραίτητος.

Ο ιός HPV ενσωματώνει το γενετικό του υλικό –DNA- στο ανθρώπινο γονιδίωμα και εκφράζεται, όταν το ανοσοποιητικό σύστημα δεν καταφέρνει να το διατηρεί σε λανθάνουσα κατάσταση. Για το λόγο αυτό, δεν μπορεί να θεραπευτεί η μόλυνση από τον ιό, αλλά μόνο τα συμπτώματα. Ένας υγιεινός τρόπος ζωής, με επαρκή ύπνο, σωστή διατροφή και αποχή από το κάπνισμα και το αλκοόλ, θα επιτρέψουν στο σώμα να αντιμετωπίσει την HPV μόλυνση ευκολότερα.

Πώς πρέπει να αντιμετωπίσετε την HPV μόλυνση

Το πρώτο βήμα για να εξασφαλίσετε μία υγιή σεξουαλική ζωή μετά από HPV μόλυνση, είναι να σιγουρευτείτε ότι η διάγνωση της λοίμωξης, δε σας έχει επηρεάσει ψυχολογικά. Μην ξεχνάτε ότι ο HPV δε μπορεί να επηρεάσει κανένα τομέα της σεξουαλικής σας συμπεριφοράς και των συνηθειών. Υπολογίζεται ότι το 75% των σεξουαλικά ενεργών ανδρών και γυναικών, θα έρθουν σε επαφή με κάποιο σεξουαλικώς μεταδιδόμενο τύπο του ιού, κάποια στιγμή στη ζωής τους, οπότε δεν χρειάζεται να αισθάνεστε μόνη! Είναι πολύ σημαντικό, για κάποιον που έχει μία HPV μόλυνση να «δουλέψει» με τον εαυτό του και να αντιμετωπίσει κάθε αίσθημα ντροπής και ενοχής.

Μετά την αντιμετώπιση και θεραπεία των συμπτωμάτων της HPV μόλυνσης και όταν μπορείτε να είστε και πάλι σεξουαλικά ενεργή, μη διστάσετε να ενημερώσετε το σύντροφο σας για τη διάγνωση. Θα ήταν λάθος να αντιμετωπίσετε την HPV μόλυνση σαν τιμωρία, για τον απλούστατο λόγο του ότι δεν έχετε κάνει κάτι κακό. Για αυτό το λόγο, η ειλικρίνεια στη σχέση σας, ακόμα και αν είναι δύσκολη στην αρχή, είναι σημάδι εντιμότητας και σεβασμού προς τον σύντροφο σας. Αυτό θα σας βοηθήσει να αποφύγετε τα αρνητικά συναισθήματα αργότερα.

Παρά το γεγονός ότι πρέπει να νιώθετε άνετη στη σεξουαλική σας ζωή, αυτό δε σημαίνει, ότι δεν πρέπει να φροντίζετε για την μέγιστη προστασία της υγείας σας και του συντρόφου σας. Φροντίστε, πάντα να επιλέγετε τον ασφαλέστερο τρόπο επαφών, έχοντας υπ’ όψιν ότι ο ιός HPV μπορεί να μεταδοθεί ακόμα και όταν δεν υπάρχουν ορατές αλλοιώσεις. Αν και η χρήση προφυλακτικού δεν προσφέρει πλήρη κάλυψη, μιας και δεν καλύπτει όλη την περιοχή των γεννητικών οργάνων, μειώνει τον κίνδυνο μετάδοσης του ιού. Αν υπάρχουν ορατές αλλοιώσεις, θα πρέπει να απέχετε από κάθε σεξουαλική δραστηριότητα, μέχρι αυτές να θεραπευτούν. Οι προφυλάξεις συμπεριλαμβάνουν και το στοματικό σεξ μιας και η μετάδοση του ιού μπορεί να γίνει με οποιαδήποτε μορφή σεξουαλικής επαφής.

Διαβάστε τη συνέχεια εδώ

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH