Τι είναι ο καρκίνος του τραχήλου;

Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας είναι η ανάπτυξη κακοήθειας, στα τραχηλικά κύτταρα. Σε φυσιολογικές συνθήκες, τα τραχηλικά κύτταρα αναπτύσσονται, διαιρούνται και σχηµατίζουν νέα κύτταρα για τις ανάγκες του σώµατος. Όταν τα κύτταρα γεράσουν ή υποστούν βλάβες, πεθαίνουν, και τότε τη θέση τους παίρνουν νέα κύτταρα.

Μερικές φορές όµως όλη αυτή η διαδικασία δεν επιτυγχάνεται σωστά. Νέα κύτταρα σχηµατίζονται χωρίς να χρειάζονται ενώ τα παλιά κύτταρα δεν πεθαίνουν όπως θα έπρεπε. Έτσι, η ανώµαλη αυτή συσσώρευση των κυττάρων, έχει ως αποτέλεσµα να σχηµατίζεται µια µάζα ιστού που ονοµάζεται όγκος. Οι όγκοι αυτοί µπορεί να είναι καλοήθεις ή κακοήθεις (καρκίνος).

Οι καλοήθεις όγκοι που µπορεί να σχηµατιστούν συνήθως αφορούν πολύποδες, κύστεις ή κονδυλώµατα, που σε γενικές γραµµές δεν απειλούν θανάσιµα τον οργανισµό.

Ο καρκίνος του τραχήλου είναι ένας κακοήθης όγκος, που µπορεί να εισβάλει σε κοντινούς ιστούς και όργανα, να εξαπλωθεί και σε άλλα µέρη του σώµατος, και να αποτελέσει, εφόσον δεν αντιµετωπισθεί εγκαίρως, θανάσιµη απειλή για τον οργανισµό.

Παράγοντες κινδύνου για να αναπτύξει µια γυναίκα καρκίνο του τραχήλου:

Είναι πολύ πιθανό να αναρωτιέστε ποιες είναι οι πιθανότητες να αναπτύξετε καρκίνο του τραχήλου. Υπάρχουν παράγοντες κινδύνου που καθιστούν µια γυναίκα πιο ευάλωτη να νοσήσει από αυτή τη µορφή καρκίνου σε σχέση µε άλλες;

Μελέτες έχουν δείξει ότι ο ιός HPV είναι η κύρια αιτία για τον καρκίνο του τραχήλου. Για το λόγο αυτό και ο σωστός έλεγχος είναι το παν. Το κάπνισµα επίσης, µπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες µια γυναίκα που έχει µολυνθεί µε τον ιό κάποια στιγµή στην ζωή της, να νοσήσει.

Κάθε γυναίκα οφείλει να εξετάζεται σωστά, στα πλαίσια σωστής πρόληψης, σε χρονικά διαστήµατα σύµφωνα µε το προσωπικό της ιατρικό ιστορικό. Έτσι, στην περίπτωση που βρεθούν παθολογικά, ανώµαλα κύτταρα σε αρχικό στάδιο, µπορεί να αντιµετωπισθούν κατάλληλα, πριν µεταµορφωθούν σε καρκινικά.

Ο καρκίνος του τραχήλου, στα αρχικά στάδια, τις περισσότερες φορές δε χαρακτηρίζεται από κάποια συµπτώµατα. Σε πιο προχωρηµένο όµως στάδιο µπορεί να παρατηρηθούν τα παρακάτω:

Συμπτώματα

  • Αιµορραγία στη µέση κάθε κύκλου, µετά από σεξουαλική επαφή, πλύση ή γυναικολογική εξέταση.
  • Περίοδοι που διαρκούν περισσότερο απο το συνηθισµένο.
  • Αυξηµένες, διαρκείς κολπικές εκκρίσεις.
  • Πυελικός πόνος.
  • Πόνος κατά την διάρκεια του σεξ.

Αρκετά από τα παραπάνω συµπτώµατα µπορεί να σχετίζονται και µε άλλες παθολογικές καταστάσεις, για το λόγο αυτό κάθε γυναίκα που έχει έστω και ένα από αυτά, θα πρέπει να ενηµερώσει άµεσα τον γυναικολόγο της.

 

 

 

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH