Τι είναι το Τεστ Παπανικολάου;
Το τεστ Παπανικολάου, μόνο του ή σε συνδυασμό με το Thin Prep (ανάλογα με το ιστορικό της γυναίκας), όπου ένα δείγμα κυττάρων λαμβάνεται από τον τράχηλο, είναι το καλύτερο εργαλείο προκειμένου να ελεγχθούν αλλαγές στα κύτταρα που μπορεί να οδηγήσουν σε καρκίνο του τραχήλου της μήτρας.
Με την εύρεση των ανώμαλων κυττάρων και τη θεραπεία τους νωρίς, μπορούμε να προλάβουμε τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας.
Πρέπει όλες οι γυναίκες να κάνουν τεστ Παπ;
Οι περισσότερες γυναίκες ηλικίας 21-65 θα πρέπει να πραγματοποιούν τεστ Παπ στα πλαίσια πρόληψης, ακόμα κι αν στην παρούσα φάση δεν είναι σεξουαλικά ενεργές. Οι γυναίκες που βρίσκονται ήδη στην εμμηνόπαυση και είναι κάτω των 65 ετών χρειάζονται ακόμη τεστ Παπ, σε χρονικά διαστήματα σύμφωνα με το προσωπικό τους ιστορικό.
Οι γυναίκες που δεν έχουν τράχηλο (συνήθως εξαιτίας υστερεκτομής), και οι οποίες ουδέποτε είχαν ιστορικό καρκίνου του τραχήλου της μήτρας ή μη φυσιολογικά αποτελέσματα Παπ, δεν χρειάζονται τεστ Παπ.
Γυναίκες ηλικίας 65 ετών και άνω, οι οποίες είχαν τα τελευταία χρόνια συνεχόμενα φυσιολογικά τεστ Παπ, τουλάχιστον τρία στη σειρά, δεν χρειάζονται τεστ Παπ, εκτός και αν ο γιατρός συμβουλέψει διαφορετικά.
Πότε πρέπει να το κάνω;
Η χρονική στιγμή στη διάρκεια του κύκλου που πρέπει να πραγματοποιηθεί είναι, ιδανικά, η 10η με 16η ημέρα του κύκλου. Η διαδικασία διαρκεί περίπου πέντε λεπτά.
Πώς γίνεται;
Μερικές γυναίκες μπορεί να βρίσκουν τη διαδικασία λίγο άβολη ή ενοχλητική, αλλά στο ιατρείο μας για τις περισσότερες γυναίκες η διαδικασία δεν είναι καθόλου επώδυνη.
Ένα όργανο που λέγεται μητροσκόπιο εισάγεται απαλά στον κόλπο σας για να κρατήσει τα τείχη του κόλπου ανοιχτά έτσι ώστε ο τράχηλός σας να είναι καλά ορατός. Μια ειδική σπάτουλα ή/και μια μικρή μαλακή βούρτσα θα χρησιμοποιηθούν προκειμένου ο δρ Μπιλάλης να συλλέξει κύτταρα από την επιφάνεια του τραχήλου σας.
Το δείγμα αυτό των κυττάρων του τραχήλου της μήτρας θα στρωθεί σε ειδική αντικειμενοφόρα πλάκα και στη συνέχεια θα αποσταλλεί στο εξειδικευμένο κυτταρολογικό μας εργαστήριο. Εκεί, θα εξεταστεί λεπτομερώς κάτω από ένα μικροσκόπιο για ανεύρεση και εντοπισμό ανώμαλων αλλαγών στα κύτταρα.
Στην περίπτωση που έχει πραγματοποιηθεί Thin Prep, το δείγμα λαμβάνεται ακριβώς με τον ίδιο τρόπο, αλλά με ένα λίγο διαφορετικό βουρτσάκι το οποίο στη συνέχεια τοποθετείται μέσα σε μπουκαλάκι με ειδικό συντηρητικό, όπου ξεπλένεται καλά. Έτσι, όλα τα κύτταρα που συλλέχθηκαν μεταφέρονται στο υγρό Thin Prep, και από κει στο εξειδικευμένο κυτταρολογικό κέντρο για περαιτέρω επεξεργασία.
Η μέθοδος αυτή ονομάζεται Κυτταρολογία Υγρής Φάσης και μπορεί να χρησιμοποιηθεί προκειμένου να πραγματοποιηθούν και άλλες εξετάσεις, όπως η μοριακή ανιχνευση και η ταυτοποίηση του HPV.
Είναι πολύ σημαντικό η διαδικασία αυτή να γίνει όσο πιο ατραυματικά γίνεται προκειμένου να συλλέξουμε ένα καθαρό αλλά επαρκές δείγμα.
Οι αλλαγές στα κύτταρα του τραχήλου της μήτρας στο μεγαλύτερο ποσοστό τους προκαλούνται από τον Ιο των Ανθρωπίνων Κονδυλωμάτων HPV. Υπάρχουν πάνω από 100 διαφορετικοί τύποι του ιού HPV. Οι τύποι HPV-16 και HPV-18 θεωρούνται υψηλού κινδύνου για καρκίνο του τραχήλου.
Εάν το αποτέλεσμα του τεστ Παπ δείχνει κυτταρολογικές αλλοιώσεις χαμηλού βαθμού ή πρόκειται για ένα οριακά φυσιολογικό αποτέλεσμα, τότε πρέπει να πραγματοποιηθεί και HPV DNA Test.
Εάν ο ιός HPV βρεθεί στο δείγμα σας, τότε, ανάλογα με τη περίπτωση, θα πραγματοποιηθεί κολποσκόπηση ή περαιτέρω διερεύνηση (ταυτοποίηση του ιού HPV) και, εάν είναι απαραίτητο, θεραπεία.
Αν o HPV δεν ανιχνευθεί, θα συνεχίσετε να ελέγχεστε ως συνήθως. Εάν το δείγμα σας δείχνει πιο σημαντικού βαθμού κυτταρολογικές αλλοιώσεις, θα προγραμματιστεί άμεσα κολποσκόπηση και πιθανώς βιοψία.
Σε ορισμένες περιπτώσεις πραγματοποιείται ταυτόχρονα, εξαρχής, και Τεστ Παπ και HPV DNA Test. Εάν και τα δύο είναι φυσιολογικά, τότε, ανάλογα με το ιστορικό και την ηλικία της γυναίκας, ο έλεγχος μπορεί να πραγματοποιηθεί ξανά σε 3 έως 5 χρόνια.