Κρυοπηξία

Η κρυοπηξία (κρυοθεραπεία) αποτελεί μία ιδιαίτερα συνηθισμένη θεραπεία των κονδυλωμάτων εδώ και αρκετά χρόνια. Η διαδικασία περιλαμβάνει την αφαίρεση των κονδυλωμάτων χρησιμοποιώντας μία «κρύα» ουσία (συνήθως υγρό οξείδιο ή πρωτοξείδιο του αζώτου). Με τον τρόπο αυτό η απότομη ψύξη και απόψυξη των κυττάρων «νεκρώνει» τα κύτταρα που έχουν προσβληθεί από τον ιό, με αποτέλεσμα την καταστροφή των κονδυλωμάτων.

Πλεονεκτήματα

Πρόκειται για μία εύκολη διαδικασία που διαρκεί λιγότερο από ένα λεπτό για κάθε εφαρμογή και γίνεται στο ιατρείο. Είναι σχετικά ανώδυνη ( προκαλεί μία αίσθηση στιγμιαίου καύσου)και τις περισσότερες φορές δεν απαιτεί τίποτα περισσότερο από ένα τοπικό αναισθητικό. Πρόκειται για μία θεραπευτική μέθοδο που σε γενικές γραμμές επιτρέπεται στη διάρκεια της εγκυμοσύνης, πάντα με τη σύμφωνη γνώμη του γιατρού.

 

Μειονεκτήματα

Αν και η κρυοπηξία είναι μία εύκολη και προσιτή θεραπευτική μέθοδος ενέχει την πιθανότητα σχηματισμού ουλών. Η κρυοπηξία σαν θεραπευτική μέθοδος εμφανίζει μεγαλύτερα ποσοστά υποτροπών και το πιο πιθανό είναι να απαιτούνται περισσότερες από μία εφαρμογή. Τα περισσότερα κονδυλώματα απαιτούν από 1 έως 4 θεραπευτικές αγωγές, με ενδιάμεσο διάστημα από 1 έως 3 εβδομάδες μεταξύ κάθε θεραπείας.

Τι να περιμένουμε μετά από την κρυοθεραπεία;

Μετά από την εφαρμογή της θεραπείας θα πρέπει να αποφύγετε την υγρασία στην περιοχή, ενώ θα πρέπει να απέχετε από σεξουαλική επαφή. Μία ελαφριά ενόχληση στο σημείο μπορεί να διαρκέσει έως και 3 ημέρες.

Λίγες ώρες μετά τη θεραπεία μπορεί να σχηματιστεί μία κυψέλη. Αν η κυψέλη αυτή σπάσει καθαρίστε την περιοχή και αποφύγετε την επαφή με το υγρό, το οποίο μπορεί να περιέχει τον ιό HPV. Η κυψέλη θα «ξεραθεί» (αφυδατωθεί) κατά τη διάρκεια των προσεχών ημερών και τα κονδυλώματα θα πέσουν.

Η θεραπεία έχει αποτελέσματα σε ένα σύντομο χρονικό διάστημα (7 έως 14 ημέρες).

 

Κίνδυνοι

Όταν η εφαρμογή της κρυοθεραπείας γίνει προσεκτικά, ο μόνος κίνδυνος που ενέχεται είναι ο σχηματισμός μικρών ουλών.

Αν τα κονδυλώματα είναι μεγάλα και απαιτούν εκτεταμένη ή επαναλαμβανόμενη ψύξη (καυτηριασμό), υπάρχει κάποια πιθανότητα, τα νεύρα που βρίσκονται στην περιοχή να υποστούν βλάβη και το δέρμα να χρειαστεί χρόνο για να ανακάμψει.

Υπάρχει μια μικρή πιθανότητα μόλυνσης που σχετίζεται με την κρυοθεραπεία. Μερικά σημεία λοίμωξης περιλαμβάνουν :

  • Αυξημένη πόνο, πρήξιμο, ερυθρότητα, ευαισθησία ή θερμότητα
  • Κόκκινες ραβδώσεις που εκτείνονται από την περιοχή
  • Πύον
  • Πυρετός άνω των 38 °C χωρίς καμία άλλη αιτία

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH