Πώς συνδέεται ο ιός HPV και ο καρκίνος του κόλπου;

Οι επιστημονικές έρευνες απέδειξαν πως ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας, ο καρκίνος του κόλπου, του πρωκτού και της στοματικής κοιλότητας συνδέονται με τον HPV, τον ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων.

Το 2014, οι Αμερικανοί ερευνητές έκαναν γνωστό ένα συγκλονιστικό στατιστικό στοιχείο: Ο ιός των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV) είχε μολύνει το 91% των σεξουαλικώς ενεργών ανδρών και το 84% των γυναικών στις Ηνωμένες Πολιτείες, στην ηλικία των 45 ετών.

Σήμερα, περίπου 79 εκατομμύρια Αμερικανοί είναι φορείς του HPV, ενώ κάθε χρόνο σημειώνονται 14 εκατομμύρια νέα κρούσματα, καθιστώντας τον το πιο κοινό σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα (ΣΜΝ).

Τα στελέχη υψηλού κινδύνου του ιού, κυρίως τα HPV-16 και HPV-18, συνδέονται με τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, του πρωκτού, του αιδοίου, του κόλπου, του πέους, του στόματος, της κεφαλής και του λαιμού, σε φορείς που έχουν μείνει χωρίς θεραπεία. Στελέχη χαμηλότερου κινδύνου ευθύνονται για κονδυλώματα των γεννητικών οργάνων σε γυναίκες και άνδρες. Αυτοί οι τύποι του ιού HPV προκαλούν κονδυλώματα που μπορεί να εμφανιστούν στον πρωκτό, το στόμα ή και στο λαιμό.

Διαβάστε επίσης:
Προστασία από τον HPV

Το πιθανότερο είναι κάποιος να μολυνθεί από τον HPV στην εφηβεία ή λίγο πριν τα 20 – αφότου γίνει σεξουαλικά ενεργός, σύμφωνα με τους ερευνητές. Αρχικά, ο HPV δεν προκαλεί συμπτώματα, και το ανοσοποιητικό σύστημα των περισσότερων νέων, υγιών ανθρώπων καταστρέφει τον ιό μέσα σε δύο χρόνια.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH