Ο HPV (Human Papilloma Virus) είναι ένας εξαιρετικά διαδεδομένος ιός στα σεξουαλικώς ενεργά άτομα, άνδρες και γυναίκες ανεξαρτήτως ηλικίας, και υπολογίζεται ότι ένα ποσοστό περίπου 80%, θα έρθουν σε επαφή με τον ιό, σε κάποια στιγμή της σεξουαλικής τους ζωής, χωρίς να το καταλάβουν, στην πλειοψηφία των περιπτώσεων.
Όταν γίνει διάγνωση του HPV, ο ασθενής αναζητά άμεσα τις θεραπευτικές επιλογές που έχει στη διάθεσή του. Δεν υπάρχει μία θεραπεία για όλους, επειδή ο ιός επηρεάζει τους ασθενείς με διαφορετικούς τρόπους, ανάλογα με το στέλεχος από το οποίο έχουν μολυνθεί. Υπάρχουν περισσότεροι από 120 υπότυποι, ο καθένας από τους οποίους έχει διαφορετική δράση στον άνθρωπο.
Στις περισσότερες περιπτώσεις μόλυνσης από HPV, δεν υπάρχει κάποια συνιστώμενη θεραπεία, εκτός αν παρουσιαστούν συμπτώματα.
Ποια είναι τα συμπτώματα της μόλυνσης από τον HPV
Ορισμένες γυναίκες και άνδρες μπορεί να παρατηρήσουν κονδυλώματα στα γεννητικά όργανα, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να διαγνωστούν, από το τεστ Παπανικολάου, μη φυσιολογικές αλλοιώσεις στον τράχηλο της μήτρας (δυσπλασία του τραχήλου της μήτρας), εξαιτίας του HPV.
Ενώ τα κονδυλώματα δε θέτουν σε άμεσο κίνδυνο την υγεία, οι γυναίκες που θα εμφανίσουν δυσπλασία του τραχήλου βρίσκονται σε υψηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, ειδικά αν μείνουν χωρίς θεραπεία ή έλεγχο.
Εκτός από τα συμπτώματα που αναφέραμε, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι ο HPV μπορεί να είναι και ασυμπτωματικός, καθώς η λοίμωξη βρίσκεται σε λανθάνουσα κατάσταση . Το γεγονός ότι κάποιος δεν έχει συμπτώματα, δε σημαίνει, ωστόσο, ότι δεν έχει μολυνθεί. Έτσι, μπορεί να μολύνει τους ερωτικούς του συντρόφους, από άγνοια ότι είναι φορέας του ιού και έλλειψη μέτρων προφύλαξης.
Διαβάστε επίσης: HPV και προφυλακτικό. Μπορεί η χρήση του προφυλακτικού να προστατέψει από τη μετάδοση του ιού;
Θεραπεία για τα κονδυλώματα των γεννητικών οργάνων
Αν και αντιαισθητικά, τα κονδυλώματα δεν προκαλούν σοβαρά προβλήματα υγείας και δεν έχουν σχέση με τα στελέχη του HPV που συνδέονται με τον καρκίνο. Δε διατρέχετε κίνδυνο να αναπτύξετε καρκίνο του τραχήλου της μήτρας ή οποιαδήποτε άλλη μορφή καρκίνου που σχετίζεται με τον HPV, αν παρατηρήσετε κονδυλώματα των γεννητικών οργάνων. Ωστόσο, μπορεί να μολυνθείτε από περισσότερα του ενός στελέχους του HPV, για αυτό είναι ανάγκη να κάνετε τακτικά τεστ Παπ, όπως θα σας ορίσει ο γιατρός σας.
Μέθοδοι αφαίρεσης των γεννητικών κονδυλωμάτων είναι η κρυοπηξία (το πάγωμα των κονδυλωμάτων), η εφαρμογή τριχλωροξικού οξέος, η θεραπεία με λέιζερ ή η χειρουργική αφαίρεση, αν και δε συνηθίζεται.
Σε κάποιες περιπτώσεις, συνταγογραφούνται από το γιατρό τοπικές κρέμες για αντιμετώπιση των κονδυλωμάτων στο σπίτι από τον ασθενή.
Προσοχή χρειάζεται στις κρέμες που πωλούνται μέσω διαδικτύου και ισχυρίζονται ότι θεραπεύουν τον HPV, αλλά χρειάζεται προσοχή γιατί συνήθως, αυτά τα φάρμακα δεν ελέγχονται από τις αρμόδιες υπηρεσίες ελέγχου Φαρμάκων και συνήθως δε φέρνουν αποτελέσματα. Επιπλέον, δεν υπάρχει καμία γνωστή θεραπεία για τον ιό HPV.
Θεραπεία των συμπτωμάτων και όχι του ιού
Η αφαίρεση των γεννητικών κονδυλωμάτων, ανεξάρτητα από τη μέθοδο που θα χρησιμοποιηθεί, δεν είναι θεραπευτική αγωγή. Η αφαίρεση αντιμετωπίζει μόνο τα συμπτώματα, όχι τον ιό. Μετά την αφαίρεση, τα κονδυλώματα των γεννητικών οργάνων μπορεί να επανεμφανιστούν, καθώς το γενετικό υλικό του ιού HPV βρίσκεται πάντα στο κύτταρο που προσβάλλει και δεν απομακρύνεται από τον οργανισμό. Για το λόγο αυτό, η επανεξέταση μετά από καθορισμένο χρονικό διάστημα κρίνεται απαραίτητη.
Θεραπεία για τις προκαρκινικές αλλοιώσεις του τραχήλου της μήτρας
Οι προκαρκινικές αλλοιώσεις του τραχήλου της μήτρας, που οφείλονται σε στελέχη του ιού HPV, θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε καρκίνο αν αφεθούν ανεξέλεγκτες ή χωρίς θεραπεία. Οι προκαρκινικές αλλοιώσεις μπορεί να είναι ήπιας έως σοβαρής μορφής, με βάση τα ευρήματα του τεστ Παπανικολάου ή και της κολποσκόπησης.
Για τις περιπτώσεις ήπιας μορφής αλλοιώσεων του τραχήλου της μήτρας, συνήθως δε συνιστάται καμία θεραπεία, καθώς συνήθως η κατάσταση υποχωρεί από μόνη της χωρίς ιατρική παρέμβαση. Ο τακτικός έλεγχος, σε αυτές τις περιπτώσεις θεωρείται απαραίτητος για να διαπιστώνεται ότι δεν υπάρχει επιδείνωση, κάτι που θα απαιτούσε θεραπεία.
Για τις περιπτώσεις σοβαρής μορφής αλλοιώσεων του τραχήλου της μήτρας απαιτείται θεραπεία για να αποτραπεί η εξέλιξη σε καρκίνο του τραχήλου της μήτρας. Η αφαίρεση του προσβεβλημένου ιστού με λέιζερ ή χειρουργικά κρίνεται απαραίτητη.
Όπως και τα κονδυλώματα, έτσι και η χειρουργική θεραπεία των σοβαρής μορφής αλλοιώσεων του τραχήλου της μήτρας δεν είναι θεραπευτική, δε σημαίνει ίαση από τον ιό. Απλώς, δεν μπορούν οι σοβαρής μορφής αλλοιώσεις του τραχήλου να αφεθούν χωρίς θεραπεία.
Μετά την επέμβαση, οι γυναίκες πρέπει παρακολουθούνται από το γιατρό και να υποβάλλονται τακτικά -συνήθως κάθε έξι έως 12 μήνες- σε διαγνωστικές εξετάσεις, όπως Τεστ Παπ, HPV DNA test, κολποσκόπηση κα.
Για να μην υπάρχει άσκοπη ανησυχία, καλό είναι να γνωρίζει κάθε γυναίκα ότι η πιθανή εξέλιξη αυτών των προκαρκινικών αλλοιώσεων σε καρκίνο, απαιτεί μεγάλο χρονικό διάστημα, ακόμα και δεκαετίες μετά τη μόλυνση από τον ιό. Ο καρκίνος του τραχήλου, συνήθως, δεν προκαλεί κάποια συμπτώματα, μέχρι να φτάσει σε αρκετά προχωρημένο στάδιο. Για το λόγο αυτό, είναι σημαντικό για τις γυναίκες να εμβολιάζονται σε νεαρή ηλικία και να μην αμελούν τον τακτικό γυναικολογικό έλεγχο, σε κάθε φάση της ζωής τους και ανάλογα με τις συστάσεις του γυναικολόγου τους.
Σχετικά άρθρα:
Πώς συνδέεται ο ιός HPV και ο καρκίνος του κόλπου;
HPV μόλυνση. Μπορείτε να έχετε μία φυσιολογική σεξουαλική ζωή μετά τον HPV;