Έχω HPV. Πρέπει να ελεγχθώ και για χλαμύδια ή άλλα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα-ΣΜΝ;

Δεδομένου ότι ο ιός HPV που προκαλεί κονδυλώματα των γεννητικών οργάνων ή μπορεί να οδηγήσει σε καρκίνο του τραχήλου μεταδίδεται κυρίως μέσω της σεξουαλικής επαφής, για να μολυνθεί ένα άτομο από αυτόν, θα πρέπει να είναι σεξουαλικά ενεργό.

Επιπλέον, λαμβάνοντας υπόψιν ότι oi πιθανότητες μετάδοσης του HPV αυξάνονται στην περίπτωση επαφών χωρίς προφυλάξεις, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι η χρήση του προφυλακτικού είναι απαραίτητη για την προστασία τόσο από τον HPV όσο και από άλλα ΣΜΝ. Το προφυλακτικό θα πρέπει να τοποθετείται σωστά και σε όλη τη διάρκεια κάθε είδους σεξουαλικής επαφής, ενώ θα πρέπει να τηρούνται οι απαραίτητες προφυλάξεις ώστε να αποφευχθεί η πιθανότητα φθοράς του.

Πόσο όμως πιθανό είναι ταυτόχρονα με την μόλυνση από HPV να συνυπάρχουν και άλλα ΣΜΝ; Αν και η μόλυνση από HPV δε σημαίνει ταυτόχρονη μόλυνση  και από άλλα ΣΜΝ, παρόλα αυτά δεν αναιρεί και τον κίνδυνο αυτό.

Ποια άτομα πρέπει να ελέγχονται για Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα ;

Ένας πλήρης έλεγχος για ΣΜΝ είναι μία σωστή επιλογή για εσάς εάν:

 • Έναλλάσσετε συχνά ερωτικούς συντρόφους
 • Έχετε σταθερό σύντροφο και επιθυμείτε να έχετε ελεύθερες επαφές
 • Έχετε συμπτώματα που υποδηλώνουν ότι μπορεί να έχετε κάποιο Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενο Νόσημα ΣΜΝ
 • Έχετε ήδη μολυνθεί από κάποιο ΣΜΝ

Αν είστε σε μια μονογαμική σχέση, στην οποία και οι δύο έχετε ελεγχθεί για ΣΜΝ, ίσως να μην χρειάζεται επιπλέον έλεγχος τακτικός έλεγχος, έχοντας πάντα υπόψιν ότι πιθανώς να υπάρχουν αδιάγνωστα ΣΜΝ από το παρελθόν. Για το λόγο αυτό, σε περίπτωση ενός θετικού HPV DNA τεστ ή ενός παθολογικού τεστ Παπ, ο ιατρός θα αποφασίσει τι πρέπει να κάνετε, για μεγαλύτερη ασφάλεια και των δύο.

Για ποια Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα πρέπει να ελεγχθείτε;

Η φροντίδα της σεξουαλικής υγείας σας δεν είναι κάτι για το οποίο πρέπει να ντρέπεστε. Αντίθετα, είναι απόδειξη υπευθυνότητας προς εσάς και τους γύρω σας. Αν ανησυχείτε για κάποιο σύμπτωμα και δεν είστε σίγουροι για το αν οφείλεται σε κάποιο ΣΜΝ, μη διστάσετε να απευθυνθείτε στο γιατρό. Θα πρέπει να θυμάστε ότι η καλύτερη θεραπεία είναι η γνώση.

Ο γιατρός, λαμβάνοντας υπόψιν το ιατρικό σας ιστορικό και τον τρόπο ζωής σας, θα σας καθοδηγήσει, για τον έλεγχο που ενδείκνυται για εσάς.

Τα συχνότερα Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα για τα οποία μπορείτε να ελεγχθείτε είναι:

 • Χλαμύδια
 • Γοννόρροια
 • HIV (AIDS)
 • Ηπατίτιδα Β
 • Σύφιλη
 • Τριχομονάδες
 • Έρπης των γεννητικών οργάνων (συνήθως μόνο όταν υπάρχουν εμφανή συμπτώματα)

Παράγοντες κινδύνου που μπορεί να επηρεάσουν τον έλεγχο για ΣΜΝ

Είναι σημαντικό να ενημερώσετε το γιατρό για όλους τους παράγοντες που μπορεί να επηρεάσουν την εγκυρότητα του ελέγχου για ΣΜΝ.

Συγκεκριμένα, θα πρέπει να ενημερώσετε το γιατρό σας σχετικά με:

 • Μέτρα αντισύλληψης που χρησιμοποιείτε
 • Είδος σεξουαλικής επαφής (κολπική, στοματική, πρωκτική)
 • Φάρμακα που πιθανώς λαμβάνετε
 • Ήδη γνωστή ή προυπάρχουσα λοίμωξη από ΣΜΝ

Πως γίνεται ο έλεγχος για τα Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα;

Εξετάσεις αίματος και ούρων για ΣΜΝ

Πολλοί άνθρωποι ανησυχούν για τον τρόπο με τον οποίο γίνεται ο έλεγχος των ΣΜΝ και για το αν πρόκειται για ενοχλητικές ή επώδυνες εξετάσεις. Ευτυχώς, τα περισσότερα ΣΜΝ μπορούν να ελεγχθούν με μία εξέταση αίματος, ούρων ή καλλιέργειας κολπικού υγρού.

Φυσική εξέταση

Μερικά ΣΜΝ, όπως ο έρπης των γεννητικών οργάνων και τα κονδυλώματα, διαγιγνώσκονται συνήθως μέσω του συνδυασμού φυσικής εξέτασης και εξετάσεων αίματος. Μια φυσική εξέταση μπορεί να εντοπίσει δερματικές βλάβες, πληγές, αλλοιώσεις, έλκη και άλλα συμπτώματα λοίμωξης από ΣΜΝ. Ο γιατρός σας στη συνέχεια θα λάβει δείγμα από τη περιοχή ώστε να γίνει η διάγνωση. Είναι σημαντικό να ενημερώσετε το γιατρό σας εάν έχετε παρατηρήσει οποιαδήποτε αλλαγή πάνω ή γύρω από τα γεννητικά σας όργανα.

Καλλιέργεια κολπικού υγρού και καλλιέργεια πρωκτικού επιχρίσματος

Η καλλιέργεια του κολπικού και τραχηλικού επιχρίσματος είναι μια ανώδυνη και ιδιαίτερα σημαντική εξέταση, η οποία επιτρέπει τη διάγνωση μικροβιακών λοιμώξεων του κόλπου και του τραχήλου, απομονώνοντας και ταυτοποιώνας το υπεύθυνο μικρόβιο που μπορεί να προκαλέσει κολπίτιδες.

Πολλές φορές η καλλιέργεια πρωκτικού επιχρίσματος μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τον έλεγχο της παρουσίας μολυσματικών οργανισμών στον πρωκτό σας.

Στην κλινική μας, η μέθοδος επιλογής για τον έλεγχο των Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενων Νοσημάτων είναι ο μοριακός έλεγχος με PCR λόγω της υψηλότερης αξιοπιστίας, χωρίς αυτό να αποκλείει το ενδεχόμενο μίας απλής καλλιέργειας με τη συμβατική μέθοδο.

Τα Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα είναι σχετικά κοινά, και οι επιδράσεις τους στη γενικότερη υγεία και στο αναπαραγωγικό σύστημα μπορεί να είναι ιδιαίτερα επιβλαβείς αν δεν ανιχνευτούν και αντιμετωπιστούν άμεσα.

Για το λόγο αυτό, συστήνουμε σε κάθε γυναίκα που έχει διαγνωσθεί με μία μόλυνση από τον HPV, να πραγματοποιεί και ένα γενικότερο έλεγχο για τα πιο κοινά Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα.

Για περισσότερες πληροφορίες και για να κλείσετε το ραντεβού σας καλέστε μας στο 2107704393 ή on line εδώ

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH