Tα κονδυλώματα είναι μικρά εξογκώματα στο δέρμα της γεννητικής περιοχής και γύρω από τον πρωκτό. Προκαλούνται από ορισμένους χαμηλού κινδύνου τύπους του ιού των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV).
Υπάρχουν πάνω από 100 τύποι του ιού HPV. Ορισμένοι τύποι του HPV παράγουν κονδυλώματα στα διάφορα μέρη του σώματος, όπως στα πέλματα, τις παλάμες ή τους αγκώνες.
Κάποιοι άλλοι μπορεί να οδηγήσουν σε ορισμένες μορφές καρκίνου – για αυτό και ονομάζονται υψηλού κινδύνου τύπουι του HPV. Και μερικοί παράγουν τα κονδυλώματα των γεννητικών οργάνων.
Η φυσιολογία των ιών
Οι ιοί χαρακτηρίζονται ως υποχρεωτικά ενδοκυτταρικά παράσιτα. Δηλαδή, το βασικό χαρακτηριστικό τους είναι ότι δεν μπορούν να ζήσουν αυτόνομα. Για να ζήσουν χρειάζεται να ενσωματωθούν στα κύτταρα ενός άλλου μονοκύτταρου ή πολυκύτταρου οργανισμού και για το λόγο αυτό χαρακτηρίζονται ως ενδοκυτταρικά παράσιτα. Η επιβίωση και ο πολλαπλασιασμός τους στηρίζεται στα ένζυμα και τους μηχανισμούς ενός κυττάρου, στην προκειμένη περίπτωση του ανθρώπινου.
Ο ιός HPV ενσωματώνει το γενετικό του υλικό –DNA- στο ανθρώπινο γονιδίωμα και εκφράζεται, όταν το ανοσοποιητικό σύστημα δεν καταφέρνει να το διατηρεί σε λανθάνουσα κατάσταση. Για το λόγο αυτό, δεν μπορεί να θεραπευτεί η μόλυνση από τον ιό αλλά μόνο τα συμπτώματα, όπως τα κονδυλώματα.
Κοινοί τύποι HPV που προκαλούν κονδυλώματα
Τα περισσότερα κονδυλώματα των γεννητικών οργάνων προκαλούνται από έναν από δύο τύπους του HPV – τους τύπους 6 και 11. Τα κονδυλώματα μπορούν να εμφανιστούν στο στόμα ή στην περιοχή των γεννητικών οργάνων – του αιδοίου, του κόλπου, του τραχήλου της μήτρας, του ορθού, του πρωκτού, του πέους ή οσχέου. Έχουν περάσει από το ένα άτομο στο άλλο με το δέρμα με δέρμα επαφή, συνήθως κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού σεξ.
Οι μολύνσεις από κονδυλώματα των γεννητικών οργάνων είναι πολύ συχνές. Σύμφωνα με επιδημιολογικά στοιχεία, περίπου 500.000 με 1 εκατομμύριο άνθρωποι αναπτύσσουν κονδυλώματα των γεννητικών οργάνων κάθε χρόνο.
Τι είναι τα κονδυλώματα
Τα κονδυλώματα είναι συνήθως εμφανή στην εξέταση με γυμνό μάτι. Πρόκειται για ψηλαφητές προεξοχές, οι οποίες συνήθως έχουν μικρό μέγεθος, μικρότερο από ένα εκατοστό. Σε περιστατικά, τα οποία δε θεραπεύονται άμεσα, αυξάνονται σε μέγεθος και δημιουργούν συσσωματώματα που αποκτούν τη μορφή κουνουπιδιού.
Συνήθως, είναι ελαφρώς σκληρά και το χρώμα και το σχήμα τους ποικίλουν. Μπορεί να έχουν το χρώμα του δέρματος ή να είναι λευκά. Συχνά, ωστόσο, εμφανίζουν ένα πιο σκούρο χρώμα από το δέρμα, καφέ ή γκρι. Τα κονδυλώματα που εμφανίζονται στους βλεννογόνους είναι συνήθως ροζ ή λευκά.