Τι είναι ο ιός HPV;

O ιός HPV (Human Papilloma Virus – ιός των ανθρωπίνων κονδυλωµάτων) είναι ένας ιός που µπορεί να µεταφερθεί από το ένα άτοµο στο άλλο µε την επαφή του δέρµατος. Είναι µια πολύ κοινή λοίµωξη, και οι περισσότερες γυναίκες αναµένεται να µολυνθούν κάποια στιγµή στη ζωή τους. Στις περισσότερες περιπτώσεις η ίαση θα πραγµατοποιηθεί µόνη της, χωρίς την ανάγκη για θεραπεία.

Μέχρι τώρα έχουν βρεθεί περισσότεροι από 100 υπότυποι του ιού. Γύρω στα 30 είδη µπορούν να µολύνουν τα γεννητικά όργανα των ανδρών και των γυναικών και µεταφέρονται µε την σεξουαλική επαφή. Οι περισσότεροι είναι αβλαβείς, αλλά ορισµένοι µπορεί να προκαλέσουν ανωµαλίες στον τράχηλο για το λόγο αυτό και είναι γνωστοί ως «υψηλού κινδύνου» HPV τύποι.

Αυτές οι κυτταρολογικές ανωµαλίες συχνά επανέρχονται στο φυσιολογικό χωρίς θεραπεία. Αλλά σε µερικές γυναίκες ο ιός εξακολουθεί να υφίσταται, θέτοντας τους σε µεγαλύτερο κίνδυνο ανάπτυξης αλλοιώσεων στον τράχηλο (CIN), µικρότερου ή µεγαλύτερου βαθµού, που µπορεί να χρειαστούν θεραπεία.

ΠΟΣΟ ΚΟΙΝΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο HPV;
Ο ιός των ανθρωπίνων θηλωµάτων HPV, είναι το πλέον συχνό σεξουαλικώς µεταδιδόµενο νόσηµα σε ανθρώπους αναπαραγωγικής ηλικίας. Έρευνες δείχνουν ότι 3 στους 4 ανθρώπους που έρχονται σε σεξουαλική επαφή θα µολυνθούν από έναν ή περισσότερους τύπους του ιού κάποια στιγµή στην ζωή τους. Στις περισσότερες περιπτώσεις ο ίδιος ο οργανισµός θα καταφέρει να “καθαρίσει” τον ιό, µέσα σε χρονικό διάστηµα δύο ετών. Σε σπάνιες περιπτώσεις, εάν ο ιός παραµένει και δεν ανιχνευθεί εγκαίρως προκειµένου να αντιµετωπισθεί κατάλληλα, µπορεί να οδηγήσει σε καρκίνο του τραχήλου. Συνήθως αυτό παίρνει 10 χρόνια.

 

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH